Kodėl vasarą reikia vartoti vitaminą D

Ar laikotės senos taisyklės, kad žuvų taukus reikia vartoti nuo rugsėjo iki gegužės mėnesio? Mums nuolat kartojo, kad žiemą reikia gerti vitamino D papildus, o vasarą organizmas jo pakankamai pagamina būnant saulėje.

Deja, Lietuvoje net ir vasarą saulė šviečia ne kasdien. Ką daryti, jei saulė neišlenda iš už debesų, o lietus be perstojo kapsi žemėn? Likti namuose ar tinkamai apsirengus sliūkinti į lauką?

Tik pasirodžius saulei puolate degintis. Nepamirštate pasitepti odos kremu nuo saulės, kuris saugo kūną nuo kenksmingų ultravioletinių spindulių, bet taip pat trukdo organizmui gaminti svarbų vitaminą D.

Štai kodėl svarbu pasirūpinti reikiamu vitamino D kiekiu ir vasarą. Tiesą sakant, visus metus.

Kuo naudingas vitaminas D

Vitaminas D padeda palaikyti normalią dantų ir kaulų būklę. Vitaminas D taip pat padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą ir raumenų funkciją – trumpai tariant, padeda išlikti sveikiems.

Vitamino D trūkumas pietų šalyse žymiai mažesnė problema nei Lietuvoje. Žinoma, tai susiję su saulės spindulių kiekiu, kurį gauna pietiečiai. Tačiau pietiečiai, atvykę į šiaurės šalis, taip pat susiduria su vitamino D trūkumu.

Vyresnio amžiaus žmonės norėdami išsaugoti stiprius ir sveikus kaulus taip pat turėtų nuolat vartoti vitaminą D.

Kaip užtikrinti pakankamą vitamino D kiekį

Nedaugelio maisto produktų sudėtyje yra didesni kiekiai vitamino D. Riebios žuvys, pavyzdžiui, lašišos, skumbrės, silkės ir upėtakiai, yra geriausi vitamino D šaltiniai.

Nedideli vitamino D kiekiai yra pieno produktuose.

Kasdien suvartodami 200 g riebios jūrinės žuvies, gausite pakankamą kiekį vitamino D. Tačiau daugeliui žmonių net laikantis specialistų subalansuotos dietos nepavyksta užsitikrinti šio vitamino dienos poreikio.

Todėl visus metus kasdien gerkite po šaukštelį žuvų taukų.