-
Iš ko gaminami „Möller’s“ žuvų taukai?
Pagaminti kokybišką produktą įmanoma tik iš pačių geriausių žaliavų. Skystas „Möller’s“ menkių kepenų aliejus išgaunamas iš šviežių arktinių menkių, žvejojamų šaltuose ir švariuose Norvegijos jūros vandenyse, Lofoteno įlankoje. Šiame regione neršti atplaukiančios menkės vertinamos dėl švarios aplinkos, kurioje jos gyvena, ir dėl didelės omega-3 riebalų rūgščių koncentracijos jų organizme bei natūralių vitaminų D ir A gausos.
Lofoteno įlankoje sužvejojamos menkės yra laikomos kokybiškiausia žuvų taukų produktų žaliava pasaulyje. Menkių žvejyba Norvegijoje yra griežtai reglamentuojama šalies įstatymais.
Šviežios menkės tiekiamos tiesiai iš žvejybinio laivo, griežtai laikantis terminų – nuo žuvies sužvejojimo iki jos pristatymo gamybai praeina ne daugiau nei 24 valandos. Tai padeda žaliavą apsaugoti nuo oksidacijos – sąlyčio su oru, dėl kurios aliejus keičia spalvą ir įgauna nemalonų kvapą. (Švieži, ką tik išgauti žuvų taukai yra beveik bekvapiai ir beskoniai).
Jei turite klausimų, susijusių su žuvų taukais, teiraukitės savo šeimos gydytojo, vaistininko arba siųskite juos mums adresu info@mollers.lt.
-
Kuo skiriasi skysti žuvų taukai ir kapsulės? Kurį produktą rinktis?
Omega-3 riebiųjų rūgščių EPR ir DHR yra ir skystuose žuvų taukuose, ir kapsulėse. Tai svarbiausia. Pagrindinis skirtumas tarp skystų žuvų taukų ir kapsulių – žaliavos kilmė ir gamybos būdas. Skystieji „Möller’s“ žuvų taukai – tai natūralus menkių kepenų aliejus, išgaunamas iš šviežių menkių kepenų. Tuo tarpu gaminant kapsules, omega-3 riebalų rūgštys išgaunamos ne tik iš menkių, bet ir iš kitų omegomis turtingų žuvų – ančiuvių ar sardinių.
Menkių kepenų aliejuje esantys vitaminai A ir D yra natūralūs, žuvies organizme besigaminantys vitaminai. Į kitų žuvų taukų produktus vitaminų pridedama gamybos metu.
Kuriuos produktus rinktis, priklauso ir nuo vartojimo įpročių. Kai kurie žmonės renkasi tik skystus „Möller’s“ žuvų taukus, nes jų rekomenduojamoje vartoti paros dozėje yra didžiausias omega-3 riebalų rūgščių kiekis – net 1200 mg. Be to, kai kurie žmonės nuo vaikystės yra įpratę gerti skystus žuvų taukus arba tiesiog nemėgsta ryti kapsulių. Kitiems atvirkščiai – patogiau nuryti kapsules. Todėl „Möller’s“ asortimente – produktai skirtingiems norams ir poreikiams.
-
Ar galima derinti kelis „Möller’s“ produktus?
Taip, vienu metu galima derinti keletą „Möller’s“ produktų. Tik reikia būti atidiems ir atkreipti dėmesį į produktuose esančių riebaluose tirpių vitaminų A, D ir E kiekį. Jų paros normos viršyti nereikėtų.
-
Ar „Möller’s“ produktai tiriami vertinant DHR ir EPR bei teršalų kiekius?
Maistinių medžiagų lentelėje nurodomus DHR ir EPR kiekius užtikrina standartizuotas kiekvienos produkto formulės gamybos procesas. Laboratorijose tikrinant maistinių medžiagų kiekius, nukrypimų nuo deklaruojamų produktų etiketėse kiekių nėra pasitaikę.
Toksinų, sunkiųjų metalų ir kitų galimų taršalų kiekiai „Möller’s“ produktuose yra tikrinami „Eurofins“ laboratorijose.
„Möller’s“ produktai yra maksimaliai išvalyti nuo jūroje esančių ir į žuvų organizmą patenkančių teršalų. Visa sužvejota žaliava apdirbama tik „Möller’s“ gamykloje Norvegijoje, neperkeliant gamybos į pigesnes pasaulio šalis. Taip siekiama užtikrinti aukščiausią „Möller’s“ produktų kokybę, akylai sekti gamybą ir taikyti griežčiausią kokybės kontrolę.
Kol žuvis iš jūros patenka į produktų pakuotes, kokybė patikrinama net 8 kartus. „Möller’s“ reguliariai organizuoja ir „trečiosios šalies“ kokybės kontrolės testus, kuriuos atlieka nepriklausomos agentūros. Taip garantuojama aukščiausia produktų kokybė.
„Möller‘s“ vidiniai reikalavimai žaliavos kokybei yra žymiai aukštesni nei Europos standartai. Žaliavos valymas vykdomas keliais etapais, užtikrinant, kad gamyklą palieka tik švieži, švarūs, oksidacijos nepaveikti produktai, o kokybiniai tyrimai atliekami kiekvienai gaminamai partijai.
„Möller’s“ produktus gali saugiai ir pastoviai vartoti ir vaikai, ir suaugusieji.
-
Ar „Möller’s“ produktus gali vartoti nėščios ir žindančios moterys?
Nėščioms ir žindančioms moterims ypač svarbu gauti pakankamai riebalų rūgščių omega-3 ir vitamino D, kurių yra žuvų taukų sudėtyje. Vitaminas D yra būtinas kalciui įsisavinti, o tai svarbu vaisiaus skeleto vystymuisi. „Möller’s“ žuvų taukų sudėtyje yra itin daug omega-3 riebalų rūgšties DHR, kurios reikia vystantis vaisiaus bei kūdikio galvos smegenims ir tinklainei.
-
Ar maži vaikai gali vartoti kapsules?
Mažiems vaikams gali būti sunku nuryti kapsulę, yra pavojus užspringti. Todėl bus geriau, jei vaikams iki 3 metų duosite skystus žuvų taukus. Taip ne tik garantuosite, jog vaikas gaus reikiamą omega-3 kiekį, bet ir įpratinsite vaiką gerti skystus žuvų taukus, todėl paaugęs jis nejaus psichologinio barjero, trukdančio nuryti aliejų.
-
Ar gali žuviai alergiški žmonės vartoti „Möller’s“ produktus?
Žuvų taukų kapsulėse yra gryni žuvų taukai. Alergija žuvies produktams pasireiškia tada, kai organizmas reaguoja į žuvies baltymus (alergenus). Šiuolaikiniais tyrimo metodais baltymo likučių menkių kepenų aliejuje nerandama. Tačiau teorinė galimybė, jog produktas sukels alerginę reakciją, gali būti. Jei esate alergiški žuviai, dėl „Möller’s“ produktų vartojimo pasitarkite su savo gydytoju
-
Ar „Möller’s“ produktų veiksmingumas įrodytas moksliškai?
Taip. Riebalų rūgštys DHR ir EPR, kurios yra pagrindinės „Möllers“ produktų veikliosios sudedamosios dalys, yra vienos labiausiai tyrinėtų maistinių medžiagų pasaulyje.
-
Kuriuo paros metu gerti žuvų taukų produktus?
„Möller’s“ produktus galima vartoti ryte ir vakare, su maistu ir po valgio. Patarimas: jei jus vargina skrandžio refliuksas (kai skrandžio turinys pakyla į stemplę), žuvų taukus išgerkite prieš eidami miegoti, tuomet tiesiog nieko nejausite.
-
Ar kūdikiams galima vartoti citrinos skonio žuvų taukus?
Paprastai ne kūdikiai, o suaugusieji nori žuvų taukų su skoniu. „Möller’s“ sukūrė specialiai kūdikiams skirtą produktą „Mano pirmieji žuvų taukai“. Tai tyriausias menkių kepenų aliejus, skirtas sparčiai augančio kūdikio mitybai papildyti. Produkte nėra konservantų, todėl jo tinkamumo vartoti laikas yra trumpesnis.
-
Kiek laiko galima laikyti atidarytą „Möller’s“ žuvų taukų aliejaus buteliuką?
Žuvų taukuose nėra jokių konservantų. Atidarytą buteliuką laikykite šaldytuve, žuvų taukus rekomenduojama suvartoti per 5 savaites. Ilgiausias atidaryto buteliuko laikymo terminas – trys mėnesiai.
-
Kaip pašalinti žuvų taukų dėmes ir kvapą iš audinių?
Ant dėmės užpilkite šiek tiek ploviklio ir palikite 30 minučių. Gerai išskalaukite ir išskalbkite kaip įprasta. Padžiaukite skalbinius gryname ore.
-
Ar tiesa, kad žuvų taukus reikia gerti tik tais mėnesiais, kurių angliškuose pavadinimuose yra raidė „r“ (rugsėjo-balandžio mėn.)?
Ne, tai pasenęs mitas, kuris remiasi tuo, kad žiemos mėnesiais, kai saulės mažiausiai, vitamino D poreikis yra didžiausias. Kokybiškus žuvų taukus rekomenduojama vartoti nepertraukiamai visą gyvenimą, pradedant nuo 4 savaičių amžiaus. Žuvų taukams nėra sezoniškumo. Menkių kepenų aliejuje yra medžiagų, kurios naudingos organizmui visus metus. Žuvų taukai organizmui reikalingi ir vasarą, jų sudėtyje esančios omega-3 riebalų rūgštys padeda palaikyti normalią širdies funkciją, kraujo spaudimą, galvos smegenų ir regėjimo funkciją.
-
Kaip pasirinkti omega-3 produktus?
Renkantis žuvų taukų produktus labai svarbu gamintojo patikimumas ir omega-3 riebalų rūgščių kiekis rekomenduojamame vartoti produkto kiekyje. Dažnai apsirinkama galvojant, jog 1000 mg žuvų taukų atitinka 1000 mg riebalų rūgščių omega-3. Iš tiesų taip nėra – priklausomai nuo produkto kokybės, tūkstantyje miligramų žuvų taukų omega-3 kiekis gali svyruoti nuo 30 iki 65 proc. Todėl renkantis omega-3 riebalų rūgščių maisto papildus svarbu žiūrėti į jų sudėtį, kokia tiksliai yra omega-3 koncentracija rekomenduojamoje vartoti paros dozėje.
-
Ar pavojinga viršyti rekomenduojamą paros dozę?
Ant kiekvieno produkto yra nurodyta rekomenduojama paros norma, kurios reikėtų laikytis. Tačiau ant žuvų taukų produktų nurodomos omega-3 paros normos yra orientacinės. Protingai vartojant grynuosius omega-3 produktus, perdozuoti jų beveik neįmanoma. Sveikatos apsaugos specialistų rekomenduojama omega-3 riebalų rūgščių dozė per parą yra 1000 mg. Tačiau skirtingais gyvenimo periodais žmogaus organizmo poreikiai yra skirtingi, pvz., persirgus širdies ligomis, gydytojai gali nurodyti kur kas didesnį omega-3 kiekį.
Jei žuvų taukų produktuose yra vitaminų, tuomet yra labai svarbu laikytis rekomenduojamų normų. Būkite labai atidūs ir neperdozuokite riebaluose tirpių vitaminų A, D ir E. Jei rekomenduojamą dozę viršijate tik retkarčiais, tai nepavojinga. Neigiamas perdozavimo poveikis pasireikš tik tuomet, kai dozes viršysite nuolat ir ilgą laiką.
Visam gyvenimui