Kokius maisto papildus pasirinkti nėščioms moterims?

Nėštumas – ypatingas gyvenimo tarpsnis. Šiuo laikotarpiu esate atsakinga už kitą gyvybę. Tad turite kuo labiau rūpintis savo mityba: rinktis kokybiškus produktus, išbraukti skanius, bet visai nenaudingus skanėstus, ir ieškoti sveiko maisto pasirinkimų, kurie ne tik glostytų gomurį, bet ir aprūpintų organizmą reikalingomis medžiagomis. Kai kuriais atvejais verta pradėti vartoti maisto papildus.

Ką derėtų valgyti?

Jei maitinatės sveikai ir įvairiai, jūs gaunate visas reikiamas maisto medžiagas. Bet sunku rasti žmogų, kuris idealiai laikosi sveikos mitybos principų. Be to, prekybos centruose parduodami vaisiai, daržovės ar mėsa gali nebūti tokia naudingi, kokie yra auginami natūraliai, mažuose ūkiuose. Nors maisto papildai negali pakeisti subalansuotos mitybos, ją papildyti trūkstamomis maistinėmis medžiagomis vertėtų. Bet prieš tai pasikonsultuokite su šeimos gydytoju ir atlikite būtinus tyrimus.

Omega-3 maisto papildai

Organizmas pats negali efektyviai pasigaminti omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių. Tad šių medžiagų turėtumėte gauti papildomai iš mitybos arba maisto papildų. Omega-6 riebalų rūgštis, dar žinoma kaip alfa linoleno rūgštis, yra randama augaliniuose, pavyzdžiui, saulėgrąžų, kukurūzų ir sojos, aliejuose. Riešutai, sėklos, grūdai, javai ir kai kurie vaisiai, pavyzdžiui, avokadas, taip pat yra geri omega-6 šaltiniai. Jei jūsų mityba yra įprasta, omega-6 riebalų rūgščių gaunate pakankamai.

O štai gerų omega-3 šaltinių yra mažiau: pačios naudingiausios omega-3 riebalų rūgštys yra randamos tik jūrinės kilmės šaltiniuose, pavyzdžiui, skumbrėje, silkėje, lašišoje ir ančiuviuose. Jūrinės kilmės omega-3 riebalų rūgšties DHR vartojimas prisideda prie kūdikio smegenų bei regėjimo vystymosi. Jei per savaitę suvalgote mažiau nei dvi porcijas riebios žuvies, kaip tai rekomenduoja Anglijos Nacionalinė sveikatos tarnyba, tikėtina, kad jums reikėtų vartoti omega-3 papildus.

Vitamino D papildai

Organizmas gamina vitaminą D pats, kai gauname pakankamai saulės šviesos, bet vitamino D žiemos metu neužtenka gyvenantiesiems šiaurės pusrutulyje, kur keletą mėnesių per metus saulės šviesos nėra daug. O ir šviesųjį paros metą dažniausiai praleidžiame viduje.

Bet vitamino D trūkumą gali tiksliai parodyti tik kraujo tyrimas. Jo ignoruoti nedera, nes jis taip pat gali parodyti ir vitamino D perteklių organizme, kuris gali turėti neigiamą įtaką. Vitaminas D kaupiasi organizme, todėl jo nesunku perdozuoti. Jeigu vitamino D jums iš tiesų reikia, jo galima gauti iš kai kurių riebių pieno produktų. Anglijos Nacionalinė sveikatos tarnyba rekomenduoja, kad „visi suaugę žmonės, įskaitant nėščias bei žindančias moteris, per dieną turėtų gauti 10 mikrogramų vitamino D, o prireikus vartoti tokį kiekį vitamino D turinčius papildus.“

Vitaminas D reikalingas, kad galėtume tinkamai įsisavinti kalcį ir fosforą. Abu mineralai yra svarbūs kaulams, taip pat ir kūdikio skeleto vystymuisi. Nėštumo metu kalcio poreikis šiek tiek padidėja.

Folio rūgšties papildai

Folio rūgšties vartojimas nėštumo metu sumažina tokių apsigimimų riziką kaip įgimta stuburo smegenų išvarža (Spina Bifida). Anglijos Nacionalinė sveikatos tarnyba rekomenduoja moterims gerti papildus, turinčius 400 mikrogramų folio rūgšties, vos tik pradėjus planuoti nėštumą ir vartoti juos iki pat pirmo trimestro galo. Geri natūralūs folato (folio rūgšties) šaltiniai yra brokoliai, lapiniai kopūstai, briuseliniai kopūstai ir špinatai, taip pat neperdirbtų grūdų produktai.

Geležies papildai

Nėštumo metu padidėja kraujo tūris, nes jis turi užtikrinti medžiagų apykaitą ne tik jums, bet ir jūsų kūdikiui. Dėl to geležies, kuri yra raudonuosiuose kraujo kūneliuose, poreikis padidėja. Duonos bei grūdų produktai, mėsa, pupelės, lęšiai, bulvės ir lapinės daržovės yra natūralūs geležies šaltiniai. Jūsų gydytojas kiekvienos konsultacijos metu turi matuoti geležies kiekį kraujyje, kad nustatytų, ar jums reikia vartoti maisto papildus.

Jodo papildai

Besilaukiančių bričių apklausa atskleidė, kad 74 proc. moterų per dieną suvartoja mažiau nei 250 mikrogramų jodo – tai yra mažiau, nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija. Pastaraisiais metais sumažėjo tokių jodo šaltinių kaip pienas, jogurtas ir jūros gėrybės vartojimas. Jodas yra būtinas skydliaukei gaminant hormonus, kurie yra svarbūs medžiagų apykaitai bei kūdikio smegenų ir nervų sistemos vystymuisi. Besilaukiančioms ar žindančioms moterims rekomenduojama suvartoti bent 600 mililitrų pieno arba jogurto bei valgyti žuvies ir jūros gėrybių. Jei žuvies nevalgote ar valgote itin mažai, jums reiktų suvartoti bent 800 mililitrų pieno produktų per dieną. O jei šiuos normatyvus pasiekti sunku natūraliais būdais, apsvarstykite jodo papildų vartojimą.