Kuo skiriasi menkių kepenų aliejus, žuvų taukai ir omega-3?

Visi puikiai žinome, kad omega-3 riebalų rūgštys ir žuvų taukai yra naudingi mūsų organizmui. Bet ar galite tiksliai įvardinti jų skirtumus? O ką žinote apie menkių kepenų aliejų? Ar tai yra tas pats, kas žuvų taukai? Nesijaudinkite. Mes nevykdome žinių patikrinimo egzamino. Daugelis žmonių painiojasi tarp šių trijų terminų, nes jie neretai vartojami sinonimiškai.

Menkių kepenų aliejus ir žuvų taukai – du skirtingi produktai. Skirtumą itin lengva suprasti, atidžiau įsiskaičius į pavadinimus. Menkių kepenų aliejus yra išgaunamas iš menkių kepenų, o žuvų taukai – iš visos žuvies kūno.

Omega-3 yra polinesočiųjų riebalų rūgščių grupė, kurią natūraliai galima rasti tiek žuvų taukuose, tiek menkių kepenų aliejuje. „Möller`s“ kapsulėse yra žuvų taukai, kurie gaunami iš ančiuvių ir sardinių. Bet kapsulėse omega-3 koncentracija yra kur kas didesnė nei natūraliai randama minėtose žuvyse. Tuo tarpu „Möller`s“ menkių kepenų aliejus yra natūralus – gaunamas iš Šiaurės rytų laukinių arktinių menkių.

Menkių kepenų aliejuje ir žuvų taukuose yra EPR ir DHR

Ilgos grandies omega-3 sudaro trys rūgštys: ALR (alfa linoleno), DHR (dokozaheksaeno) ir EPR (eikozapentaeno). Alfa linoleno rūgšties galima rasti augalinės kilmės produktuose, o DHR ir EPR – tik jūrinės kilmės produktuose. Visos jos skiriasi savo struktūra ir nauda organizmui. Moksliniais tyrimais patvirtinta, kad norėdami užtikrinti gerą širdies, smegenų ir regėjimo sveikatą, turime į mitybos racioną įtraukti produktus, kuriuose gausu ilgosios grandies omega-3 riebalų rūgščių.

Ar mūsų kūnas gamina omega-3?

Ir taip, ir ne. DHR riebalų rūgšties yra žmogaus daugelio ląstelių sudėtyje. Bet dėl skirtingos koncentracijos, vienuose organuose DHR randama daugiau, o kituose – mažiau. Žmogaus organizmas pats omega-3 riebalų rūgščių nesintetina, tačiau gali augalinės kilmės omega-3 ALR rūgštį paversti EPR ir DHR rūgštimis. Bet šis procesas nėra efektyvus ir konvertuojami tik itin maži kiekiai riebalų rūgščių. Būtent todėl jūrinės kilme ilgųjų grandžių EPR ir DHR riebalų rūgštys yra vadinamos nepakeičiamosiomis riebalų rūgštimis.

Menkių kepenų aliejus ir žuvų taukai omega-3 papilduose

Augalinės kilmės omega-3 gauname iš maisto: augalinio aliejaus, grūdų, kai kurių riešutų rūšių. Bet daugelio mūsų mityba nėra tobula. O riebi jūrinė žuvis retai pasirodo ant pietų stalo. Tokiais atvejais reiktų mitybą papildyti jūrinės kilmės omega-3 riebalų rūgštimis. Tai padaryti galima vartojant „Möller`s“ menkių kepenų aliejų arba omega-3 kapsules.

Kiek omega-3 rūgščių yra menkių kepenų aliejuje?

Viena pagrindinių priežasčių, kodėl menkių kepenų aliejus ir omega-3 yra dažnai minimi viename sakinyje yra ta, jog menkių kepenų aliejus yra geriausias jūrinės kilmės omega-3 šaltinis. Tai nereiškia, kad kiti šaltiniai yra prastesni ar kad juose esančios omega-3 yra prastesnės kokybės. Tai reiškia, kad menkių kepenų aliejus natūraliai turi didesnį omega-3 kiekį matavimo vienete. Viename arbatiniame „Möller`s“ menkių kepenų aliejaus šaukštelyje (5 ml) yra virš gramo omega 3 riebalų rūgščių, iš kurių 0,6 DHR ir 0,4 EPR.